Za jedną z najdoskonalszych metod konserwacji żywności uznaje się jej suszenie. Niektóre suszarki pozwalają suszyć różnego rodzaju produkty żywnościowe, są jednak również modele przeznaczone tylko do niektórych z nich. Jeżeli chodzi o grzyby, zwykle przeznaczona dla nich suszarka doskonale sprawdza się również w przypadku warzyw. Na jakie parametry urządzenia zwrócić uwagę, poszukując suszarki? Czym charakteryzuje się dobra suszarka do grzybów?
Najważniejsze parametry suszarki do grzybów
Dostępne dzisiaj nowoczesne urządzenia posiadają wiele funkcjonalności, stąd też liczba parametrów je określających jest dosyć duża. Tak naprawdę jednak należy zwracać uwagę na kilka najważniejszych.
Z pewnością jedną z najważniejszych cech suszarki jest jej moc. Najlepiej, jeśli suszarka do grzybów posiada regulator mocy. W takim przypadku im większy zakres, tym lepiej, gdyż daje większe możliwości manewru. Warto również sprawdzić liczbę tac w urządzeniu. Niekoniecznie jednak należy wybierać model, który ma ich najwięcej. Czasami zbyt wiele tac sprawia, iż urządzenie staje się mało funkcjonalne. Ostatnim z najistotniejszych parametrów suszarki jest pobór mocy. Jak się okazuje, różnice między urządzeniami mogą być w tej kwestii znaczące.
Optymalna moc suszarki do grzybów
Najsłabsze dostępne dziś suszarki posiadają moc ok. 100 W. Zwykle jest to za mało, aby dostatecznie wysuszyć grzyby, bądź warzywa. Optymalna moc to 250-300 W. Warto mieć na uwadze, iż maksymalna moc suszenia również nie jest pożądana. Zbyt silne działanie urządzenia sprawia, iż zbyt mocno osuszana jest wierzchnia warstwa grzybów, natomiast niedostatecznie części wewnętrzne. O mocy suszarki do grzybów decydują dwa elementy – silnik oraz grzałka.
Działanie suszarki
Wbrew pozorom, konstrukcja i sposób działania suszarki nie są zbyt skomplikowane. Powietrze ogrzewane jest przez wbudowaną grzałkę, następnie wędruje w dół spychane przez wentylatorek. Ostatnim etapem jest natomiast wypychanie powietrza od dołu w górne części urządzenia. Dzięki temu mechanizmowi udaje się zachować stałą temperaturę w każdym obszarze wnętrza suszarki.
Warto również zwrócić uwagę na temperaturę, do jakiej grzałka ogrzewa powietrze. Jeżeli jest ona bardzo wysoka, traconych jest wiele substancji odżywczych. Niemniej jednak zbyt niska temperatura również nie jest pożądana, gdyż nie pozwala na wydajne wysuszenie grzybów lub warzyw. W tej kwestii należy zatem znaleźć złoty środek. Niestety, nie zawsze producenci podają temperaturę, do jakiej ich urządzenia nagrzewają powietrze.
Ceny suszarek do grzybów
Jeżeli chodzi o koszt zakupu suszarki do grzybów, jest on uzależniony głównie od mocy urządzenia oraz możliwości regulacyjnych. Mocniejsze urządzenia z funkcją regulacji są zwykle droższe. Najtańsze modele można kupić w cenie poniżej 100 zł, poleca się jednak wybór nieco bardziej zaawansowanego sprzętu, dostępnego w cenach od 150 do 350 zł. Na rynku dostępne są również suszarki w cenach wyższych niż 1000 zł, jednak są one przeznaczone głównie do użytku przemysłowego. W przypadku użytku domowego tak duży wydatek wydaje się całkowicie zbędny.