Suszenie grzybów to praktyka dobrze znana od lat. Osuszając grzyby, możemy zachować ich świeżość na dłużej. Co warto wiedzieć o urządzeniu do suszenia grzybów? Czy można wykorzystać je do konserwacji innego rodzaju pożywienia? Wyjaśniamy wątpliwości dotyczące suszarki do grzybów.
Najlepsza suszarka do grzybów – jaka moc i temperatura?
Wybierając urządzenie do suszenia, przede wszystkim należy sprawdzić jego moc. Wiele osób popełnia tu błąd, kupując najmocniejszą suszarkę na rynku. W rzeczywistości maksymalna moc nie tyle okazuje Się zbędna, co wręcz niepożądana. Pod wpływem zbyt dużej mocy dochodzi do zamknięcia porów grzybów. Tym samym zewnętrzna ich część zostaje wysuszona zbyt mocno, podczas gdy miąższ zbyt słabo. Szacuje się, iż optymalna moc suszarki to ok. 300 W. Oczywiście odrobinę wyższe lub niższe wartości również są w porządku.
Podobnie sytuacja wygląda z temperaturą, zarówno jej skrajnie niskie, jak i wysokie wartości są niepożądane. Zbyt wysoka temperatura sprawia, iż grzyby zostają pozbawione wartości odżywczych. Natomiast bardzo niska temperatura uniemożliwia wysuszenie zawartości urządzenia. Idealna temperatura suszenia grzybów to zwykle ok. 80 stopni, choć jest to do pewnego stopnia uzależnione również od konkretnego gatunku.
Pozostałe zastosowania suszarki do grzybów
Kwestia tego, czy suszarka do grzybów będzie mogła posłużyć również do konserwacji innego rodzaju żywności, zależy od konkretnego modelu. Niemniej jednak większość urządzeń jest do tego dostosowana. Przeszkodą może być zbyt niska moc lub specyficzna konstrukcja sprzętu. Zatem co oprócz grzybów można włożyć do suszarki?
Z pewnością dobrym pomysłem jest suszenie owoców. Pozbawienie ich soków wbrew pozorom wcale nie powoduje wypłukania wartości odżywczych. Wysuszone owoce są tak samo zdrowe, jak te soczyste. Warto zatem latem lub jesienią, gdy jest duża dostępność świeżych owoców, przygotować się na zimę, susząc banany, czy jabłka. Podobnie jak owoce, zachowują się również warzywa. Z powodzeniem można je poddać suszeniu, nie tracąc przy tym wartości odżywczych. Z pewnością wiele osób ma problem z tym, aby zjeść surowego buraka czy marchewkę. Jeżeli jednak wysuszymy plastry tych warzyw, smakują one o wiele przystępniej. Suszarka do grzybów doskonale sprawdza się również w przypadku rozmaitych ziół. Można suszyć w niej pietruszkę, bazylię, czy inne świeże zioła, zwiększając w ten sposób ich kulinarną użyteczność.
Powstanie artykułu wsparł sklep Twój Pasaż, w którego asortymencie znajduje się uniwersalna suszarka do grzybów.